Krone og Broer

Krone

Krone er en type tannerstatning som benyttes der tannen er så ødelagt at hele den synlige delen av tannen må erstattes. Oftest benyttes porselen med et indre metallskikt basert på gull. Kroner i hel porselen kan også brukes.

Fremgangsmåte:

1. Tannlegen må først fjerne ødelagt tannsubstans og forme tannen så den kan gi feste for en krone. Det tas avstøpninger av den preparerte tannen, nabotennene og motstående kjeve for å sikre perfekt passform av kronen. Tannen blir dekket av en midlertidig substans som skal beskytte behandlingsflaten i de dagene det tar å lage den permanente kronen.

2. Kronen blir laget ferdig på et tannteknisk laboratorium på basis av avstøpningene i løpet av noen dager.

3. Kronen limes/sementeres så på plass av tannlegen.

Viktig: En krone er som regel en meget sterk og holdbar tannerstatning, men krever allikevel et visst vedlikehold. En krone er kostbar, men allikevel kostnadseffektiv på grunn av overlegen holdbarhet. Kronen i seg selv er oftest nesten uslitelig, men det svake punkt er overgangen til tannroten, der kronen kan undermineres av tannråte. Det er viktig at dette oppdages og behandles tidlig. Følg derfor de anbefalinger som tannlegen gir om kontroll.

Tenner som har blitt misfargede etter rotfylling kan tannlegen bleke fra innsiden Tannlegen legger da blekemiddel inne i tannen og skifter denne inntil ønsket effekt er oppnådd. Behandlingen er smertefri.

Broer

Hvis du mangler flere tenner, er tannbro en mulig løsning. Tannbroer er nyttige for å få tilbake ditt naturlige utseende, og de kan hjelpe deg til å prate og spise ordentlig. En bro består av falske tenner og er vanligvis avhengig av støttetenner på hver side av tannluken. Om disse tennene har store fyllinger eller skader fra før er en bro et meget bra alternativ ettersom tannlegen da ikke behøver å slipe bort så mye av den friske delen av tannen. Om tennene derimot ikke har fyllinger eller skader må tannlegen slipe bort mye av tannen for at broen skal passe.

Broer lages individuellt for hver pasient og fremstilles på vårt tanntekniske laboratorium.

Et annet alternativ kan være en såkalt etsebro som limes til baksiden av støttetennene. En etsebro krever lite sliping på støttetennene, men løsner dessverre lettere enn f.eks en vanlig bro. Av og til brukes etsebroer som en midlertidig løsning før man kan sette inn et implantat.

Kontakt oss i dag for bestilling av time for å sette på krone eller bro.