Protese

Protese er er en løsning for deg som mangler en eller flere tenner. Om du ikke er en kandidat for tannimplantat, eller ønsker en rimeligere løsning kan tannproteser være det rette valget for deg. Det er også en godt alternativ om man har problemer med renholdet.

Tannprotesen sitter ikke fast, og kan tas av for rengjøring.

Fremstilling av protesen

Når du skal få proteser, tar tannlegen et avtrykk av tennene og kjeven din. Dette sendes til en tanntekniker som lager tennene. Tannteknikerne lager tenner som er like de du har i dag, og det som vil passe deg og ansiktet ditt aller best. Du kan gjerne komme med ønsker når det gjelder utseende og farge på tennene. Deretter prøver man protesen på hos tannlegen, og det kan hende man trenger noen justeringer for at det skal passe bra.

Alminnelig helprotese

En helprotese erstatter alle tennene i en kjeve. En ny helprotese lages vanligvis som erstatning for en gammel helprotese.

Delprotese

En delprotese kalles også en partiell protese. Denne type proteser lages ofte på et støpt metallskjelett som har kroker som fester protesen til de naturlige, gjenværende tenner. Av og til lages spesielt utformede kroner til resttannsettet for å gi ekstra feste til en delprotese. Delproteser kan også lages i akryl uten metallskjelett. Delproteser kan være et godt alternativ til fastsittende broer.

Tilvenning til protesen

Om du ikke har brukt proteser før, kan det oppleves litt uvant i begynnelsen. Det tar tid før muskulatur og slimhinner blir vant til protesen, og du kan oppleve økt spyttproduksjon og litt brekningsfornemmelser i starten. I tilvenningsperioden bør du holde deg til flytende føde, og lett-tygd mat. Får du gnagsår eller ømme punkter i munnen, kan man slipe protesen hos tannlegen. Det kan også ta litt tid før man snakker som normalt, særlig «s»-lyden kan være vanskelig i starten.

Renhold av protese og gebiss

Rengjør protesen en til to ganger per dag. Bruk en myk tannbørste eller spesialbørste du får hos tannlegen. Puss ikke bare selve tennene, men også innsiden av protesen. Det finnes også eget protese-rensemiddel. Rengjør også dine egne tenner, tunge og gane to ganger om dagen. Ta gjerne ut protesen om natten, så «munnen får puste». Oppbevar den fuktig når den ikke brukes, for eksempel i et glass med vann.

Har du spørsmål rundt proteser og gebiss? Ta kontakt med oss, vi hjelper deg gjerne!